Dette brødet minner mer om en pannekake, og serveres til etiopisk og eritreisk mat, der en kan gjerne river av en bit og bruker det som "bestikk" til å ta opp mat med, eller en kan spise det utenom.
Det er vanlig å bruke teffmel i dette brødet, men siden det per dags dato er veldig dyrt sammenlignet med andre melsorter, lager jeg det hovedsaklig med sammalt hvete. Av den grunn bruker jeg også gjær i tillegg til surdeig.
Om en skulle ha dårlig tid, kan en lage dette brødet på en litt kjappere måte. Får å få syrligheten fra surdeigen kan en heller tilsette noen spiseskjeer med yoghurt. For å kompensere for hevingen som surdeigen og gjæren skaper, kan en istedenfor ha i en teskje med bakepulver. Da slipper en den ventetiden som surdeigen og gjæren krever.
40 gr med surdeigsstarter
2 dl sammalt fin hvete
3 dl vann
Bland sammen, dekk over og la det stå i romtemperatur i rundt fire timer, eventuelt i kjøleskapet natten over. Om en plasserer det i kjøleskapet, ta det så ut et par timer før en fortsetter. Det skal etter hvert danne seg bobler i røren.
1/4 ts salt
1 ts tørrgjær
Rør så inn salt og gjær, og la det stå en halvtime.
Så skal brødet stekes. Smør en bred stekepanne med smør eller olje på medium varme. Hell jevnt i røren og rull på pannen for at røren skal dekke hele overflaten. Ha på lokk. Det skal bare stekes på en side, så når det er stivnet på oversiden, er det ferdig.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar